1. Try out.


De eerste selectie dag

Klinkt het niet gek in de oren als je vriend aan je vraagt ” Zullen we mee doen met de try out voor het bobsleeen”. Enthousiast als ik altijd ben deed ik natuurlijk mee. De try out (test dag) was in Heerenveen op een regenachtige koude dag. Omdat we veel te laat aankwamen moesten ik en mijn vriend snel inlopen. De onderdelen waren 30 meter sprint, verticaal hoog springen en kogel gooien. Het ging bij ons alle twee niet slecht. Op de terug weg naar huis (Wormerveer), bespraken we de uitslagen van onszelf en vergeleken we die met de uitslagen van andere. Het zag er positief uit voor ons allebei. Binnen twee weken (na de try out) zouden we door de bobslee bond (BSBN) worden gebeld of gemaild over de uitslagen, en of we geselecteerd waren. Na twee weken nog geen bericht. Mijn vriend en ik dachten toen echt dat we het niet gehaald hadden. Toen na twee weken en 1 dag een mail van de bond. Met de melding dat we alle twee door waren. En hier begint het avontuur…..

Na de try outs

Ik was zo blij dat ik was geselecteerd, dat ik iedereen die ik had verteld van de try out had opgebeld. De reacties waren allemaal verschillen, van  “o wat goed jo”  tot ” ik had niets anders verwacht “. Ik was geselecteerd al wist ik niet wat dat nou echt betekende of wat me te wachten stond. Trainen………… Omdat de selectie dagen nog niet over waren. Er kwam nog een selectie dag aan en twee wedstrijden. Aan de hand van al deze uitslagen werd de definitieve selectie gemaakt.

In de trein naar harderwijk

In de trein naar harderwijk

De Bob trainingen in Harderwijk

Op naar Harderwijk, voor mij zo een 2,5 uur reizen. De bond had een paar trainingen gepland om te kijken hoe onze prestaties waren achter de bob. We waren allemaal ingedeeld in groepen, Ik dacht ” zijn er dan zo veel mensen door de try outs heen gekomen” maar dat viel mee. Na horen zeggen hebben er zo rond de 2000 kandidaten hun cv naar de bobsleebond verstuurd, hiervan zijn er zo rond de 400 uitgekozen om mee te doen aan de try out in Heerenveen, waarvan weer 56  door de try out zijn heen gekomen.

Daar sta je dan op de bobbaan in Harderwijk. Achtbanen vind ik super leuk, nu nog kijken hoe ik dit vind. De eerste afdaling was niet in een bobslee maar op een Skeleton. Voor de mensen die nu nog net zo een Bobslee groentje zijn als ik toen, Skeleton in eigenlijk een plank waar je met je buik op gaat liggen en met je hoofd als eerste naar beneden gaat. De training waren zwaar. Niet alleen het aanduwen van de bobslee die 130 kilo weegt, althans de oefen bob, maar ook het weer omhoog duwen van de bob was zwaar. Na een aantal keer te hebben geoefend ging de tijdwaarneming aan. In mijn eentje met de oefen bob (130 kilo) liep ik een tijd van 5,80. Ik wist niet of dit echt goed was omdat het vergelijking materiaal dat ik had, was van de internationale Bobstart wedstrijd en daar gebruikte ze een bob van zo rond de 200 kilo.

Toen gingen we teams maken. De twee snelste dames van de try out bij elkaar. Mirjam van Straalen en ik voor het eerst met de zware bob. Dit voelde wel even anders aan. Onze tijden waren in het begin ook niet zo snel, maar dat veranderde naarmate we meer op de techniek letten. Op internet hadden we de tijden gezien van de Bobstart van vorig jaar. Daar liepen de snelste rond de 5,4, ik dacht bij mezelf ” Oke nu wij”. Ik als remster en Mirjam als piloot.

1ste run 6, 06 ( nee… zijn we zo langzaam)
2e run 5, 94 ( in ieder gaval onder de 6)
3e run 5, 84 ( hey , dat gaat lekker)
4e run 5, 77 ( zo, das niet verkeerd)
5e run 5, 87 (deze was dan weer jammer had toch een 5,60 verwacht)

Het ging run na run beter, dit zag er veelbelovend uit voor de scouting cup wedstrijd die er aan kwam. Met de coach  (Arend glas) maakte we nog grapjes dat als we onder de 5,8 liepen dat we een zak mm’s kregen. Toen we 5,77 liepen werd de tijd ineens opgeschoven naar onder de 5,7o.

Op naar de Scouting cup……

Goud, Scouting Cup

Goud, Scouting Cup

De scouting cup

De  dames die door waren bij de try outs en aanwezig waren bij de scouting cup:  Mirjam, nanda, jamy, jolien, ivanka en ik (sanne). In je eentje kan je niet vertrekken met een bob dus waren er teams gemaakt, twee tallen. Mijn piloot Mirjam van Straalen en ik als remster. Daar sta je in Harderwijk voor je allereerste bobslee wedstrijd, dit was heel spannend.We gaven 100 procent, de resultaten waren ook super goed.

De eerste tijd die je ziet is de apris tijd (dit zijn de eerste meters). De tweede tijd die je ziet is de eind tijd (over ongeveer 30 meter).

1ste run  2.07               5.79
2e run     2.09               5.77
3e run     2.07               5.77

met deze tijd nog steeds geen zak MM’s gekregen van de coach (dan moeten we onder de 5,70 lopen).

Maar met een tijd van 5,77 lieten we iedereen achter ons en werden eerste. Yes onze eerste goude plak!

Op naar de internationale wedstrijd, DE BOBSTART……

Aan de start bij de Bobstart wedstrijd

Aan de start bij de Bobstart wedstrijd

De bobstart

Na de overwinning bij de Scouting Cup hadden mirjam (piloot) en ik heel veel zin in de Bobstart. Hier waren ook de Belgische en Engelse bobsleeër van de partij. Veel publiek, fotografen en cameraploegen stonden langs de kant. Heel leuk om belangrijk te zijn ;-).

Apris               Eind tijden

2.04                 5,67   (yes een zak MM’s verdient)

2.03                 5,65   (gaan de goede kant op)

2.04                 5,65   (goed gelopen)

Met deze tijd kwamen we op een tweede plaats. Alle Belgische teams achter ons gelaten. Op de eerst plaats stonden Esme Kamphuis en  Judich Vis met een apris tijd van 1.92 en eindtijd 5,41. Nog heel wat te trainen om daar in de beurt te komen. maar we gaan er voor.

De volgende stap van de bond (BSBN) is een laatste test dag in Heerenveen. Aan de hand van de vorige test dag en de test dag die er aan komt word bepaald of je het development traject ingaat.

Op naar de laatste test dag……

Langs de kant bij de Bobstart

Langs de kant bij de Bobstart

De laatste test dag.

De bond had al laten weten dat na de laatste test dag de uitslag gelijk zou worden verteld. Dit maakte alles nog spannender. Hier zie je de uitslagen van de 1ste en 2e testdag.

30 m sprint

1ste test dag = 4,25 / 2e test dag = 4,23

verticaal hoog springen

1ste test dag 67cm / 2e test dag 60cm

gewicht (heel belangrijk)

1ste test dag 64 kilo / 2 e test dag 70 kilo

Kogel onderhands gooien

1ste test dag 13,5 m / 2e test dag 13,5 m

Er was mij vanaf dag 1 verteld, dat als ik het zou willen halen in de bobslee wereld dat ik eerst maar eens zwaarder moest gaan wegen. En dat was gelukt. Ik was 6 kilo zwaarder (op de zelfde weegschaal) dan op de 1ste tets dag. En ook heel belangrijk was dat ik ondanks dat ik zwaarder was geworden, ik ook sneller was geworden.

De uitslag

We zaten met ruim 50 atleten in de kantine te wachten tot dat de bond klaar was met vergaderen. En daar was de uitslag. bijna in 1 ademhaling werden alle namen voorgelezen die door waren, inclusief die van mij (sanne Rooijmans) en die van mijn vriend (Dempsey tamara). We zaten erbij….. we waren door!!!!.

Nu komt het winterseizoen eraan, ik ben heel benieuwd waar ik naar toe ga om te sleeen en met wie en voor hoelang………

.

  • Contact gegevens

    mail: sannerooijmans@live.nl
  • Welkom

    Hallo, Vanaf het moment dat ik ben begonnen met bobsleeen, houd ik alles bij. Ik houd dit bij voor mijzelf en voor iedereen die het leuk en interessant vind en alles wil lezen over het verloop van mijn trainingen, wedstrijden en uitslagen. Veel lees plezier.